fbpx
10 lucruri pe care fiecare detinator auto trebuie sa le stie

10 lucruri pe care fiecare detinator auto trebuie sa le stie

10 lucruri pe care fiecare deținător auto trebuie să le știe

 

În timp ce şcoala de şoferi poate învaţă o persoană cum să conducă, nu întotdeauna îi învaţă tot ce o persoană trebuie să ştie despre maşina lor. Semnele de circulație sunt universale, regulile sunt aceleași peste tot în țară și, cele de bază, la fel peste tot în lume. Mașinile în schimb nu. În mare parte deoarece acestea diferă de la marcă la marcă şi de la model la model. Așadar, nici o școală de șoferi nu ne va învăța să facem schimbul de ulei la timp, unde sunt amplasate diferite componente ale motorului la care trebuie să fim atenți sau cum să ne înlocuim ștergătoarele de parbriz. Sigur, pentru toate acestea, putem apela la service-uri autorizate, însă unele lucruri trebuie să le învățăm singuri pentru a putea realiza când să mergem la service. Ș-apoi, parcă nu am vrea să mergem la service chiar și pentru completat lichidul de spălat parbrizul, nu-i așa?

Așa că, ne-am decis ca în continuare să vă prezentăm 10 lucruri pe care fiecare şofer auto trebuie să le ştie pentru a-şi păstra maşina în condiţii optime de funcţionare. Să le luăm pe rând:

  1. Când uleiul de motor trebuie schimbat – – Uleiul de motor îşi pierde proprietăţile diferit, în funcţie de maşina pe care o avem, modul în care o conducem, vârsta acesteia, precum şi alţi factori, cum ar fi drumurile pe care circulăm. Pe drumurile pe care vom face multe opriri și porniri motorul va fi mai solicitat, la fel și uleiul, pe când pe autostradă, unde putem rula zeci de minute în șir la aceeași viteză constantă, situația se schimbă, iar motorul nu mai e la fel de solicitat. Numărul de kilometri garantaţi de uleiul care îl cumpărăm nu sunt ideali tot timpul pentru maşina pe care o conducem. Citiţi manualul maşinii pe care o deţineţi pentru a şti când trebuie făcut schimbul de ulei și, mai important de atât, încercați să vă dați seama pe ce tipuri de drumuri ați circulat cu preponderență.
  2. Unde aveți martorul de verificare a motorului în bord – Acesta se poate aprinde ori de câte ori este detectată o problemă. În multe cazuri, asta nu înseamnă însă neapărat că dacă veți continua să mai conduceţi, veţi strica maşina. Însă, în multe cazuri acesta indică o problemă majoră, care trebuie verificată în cel mai scurt timp. Asigurați-vă că într-adevăr faceți asta.
  3. Cum să înlocuiți ștergătoarele de parbriz singuri – Acestea ar trebui înlocuite aproximativ la fiecare 6 luni sau în funcţie de cum sunt utilizate. Puteţi găsi în manualul autovehiculului cum se înlocuiesc în mod corect ştergătoarele.
  4. Cum să verificați lichidele și ce tip de ulei/lichide aveți nevoie – Aici includem uleiul de motor, lichidul de servodirecţie, lichidul de frână, antigelul şi lichidul de parbriz.
  5. Cum să verificați presiunea din anvelope – Multe benzinării auto au staţii unde vă puteţi verifica şi ajusta singuri presiunea din anvelope. De asemenea, puteţi utiliza un manometru de presiune aer cu ceas şi un compresor auto.
  6. Cum să schimbați un bec – Nu uitaţi să verificaţi farurile şi stopurile în mod regulat. În funcţie de maşină şi tip, şi acestea au sisteme de prindere diferite. Verificaţi în manualul autovehiculului.
  7. Cum să folosiți kitul de prim ajutor – Trusa de prim ajutor este obligatorie pentru orice autovehicul, însă trebuie să ştim şi să o utilizăm, nu doar să o avem asupra noastră, pentru a putea oferi ajutor imediat în caz de nevoie.
  8. Citiți manualul autovehiculului – Autovehiculele sunt diferite în funcţie de marcă şi model, aşa că este bine să citiţi manualul, chiar dacă nu este prima maşină pe care o deţineţi.
  9. Înlocuiți filtru de aer – Acesta trebuie înlocuit în mod regulat, sau chiar mai repede în funcţie de cum şi unde este folosit autoturismul. De regulă este foarte uşor de înlocuit şi vă ajută să menţineţi un consum de combustibil redus.
  10. Găsiți un mecanic bun – Nu întotdeauna service-ul auto cel mai apropiat şi mai ieftin este cel potrivit. Întrebaţi cunoştinţele sau verificaţi comentariile şi recomandările pe internet, dacă ele sunt disponibile. Nu vreţi să alegeţi un service auto în mod aleatoriu – maşina dumneavoastră este o investiţie costisitoare şi vreţi să ştiţi că este pe mâini bune.

Dacă ştiţi toate aceste lucruri veţi putea merge cu maşina ani la rând fără nici o problemă. Odată ce păstraţi maşina în parametri optimi de funcţionare, implicit veţi avea şi un consum mai bun din punct de vedere al combustibilului şi în mod categoric veţi face economie şi în ce priveşte uzura pieselor.

Leave a Comment

Scroll to Top