fbpx
5-LUCRURI-CARE-DISTRAG-ATENTIA-LA-VOLAN

5 Lucruri care distrag atentia la volan

5 Lucruri care distrag atenția la volan

Indiferent că te afli la volanul camionului sau a maşinii personale, distragerea atenţiei în timpul condusului poate duce la dezastre. Orice tip de distragere a atenţiei poate fi un pericol pentru toată lumea din maşină, precum şi pentru participanţii la trafic din apropierea autovehiculului. Cel mai grav lucru în momentul de faţă, care distrage atenţia, îl reprezintă scrisul de mesaje de tip text (SMS, Facebook Messenger, Whatsapp, Skype etc. ). Acest tip de distragere a atenției este cel mai alarmant, deoarece pentru a scrie, este nevoie atât de atenţie manuală cognitivă cât şi vizuală. Alte exemple comune de distragere a atenţiei le reprezintă mâncatul şi băutul în timpul condusului, folosirea unui navigator gps, schimbarea pieselor de la sistemul audio al mașinii sau folosirea unui telefon mobil.

Mâncatul la volan

Oamenii deseori mănâncă sau beau în timp ce conduc, iar ca şofer de camion, fiind toată ziua pe drum, mâncatul la volan a devenit pentru mulţi , un obicei. Însă, luaţi în considerare concecințele acestuia: pentru a mânca, este nevoie să luaţi o mâna de pe volan, pentru a putea ridică alimentul pe care doriţi să-l consumaţi. De asemenea, de cele mai multe ori va necesita şi atenţia vizuală, că să găsiţi mâncarea, sau sticla cu apă. În plus, a mânca necesită o anumită perioadă de timp, o perioadă în care conducătorul auto este nevoit să-şi ia ochii de la drum de nenumărate ori şi de asemenea, de a îndepărta cel puţin o mâna de pe volan. Îndepărtarea atenţiei de la drum, chiar şi pentru câteva secunde, poate avea urmări grave, mai ales în cazul în care şi viteza cu care rulaţi este mare. Cu cât viteza autovehiculului este mai mare, cu atât mai puţine secunde sunt suficiente pentru a ieşi de pe carosabil, sau a va găsi în situaţia în care impactul cu un alt participant la trafic este iminent. De aceea, sfătuim pe toţi şoferii, ca atunci când le este foame şi doresc să mănânce, să oprească în locurile special amenajate pentru a lua masa sau, în lipsa acestora, să iasă de pe carosabil pe marginea drumului. Mai mult de atât, mâncatul în cabina camionului sau la volanul maşinii mici, nu se compară cu o masă luată în aer liber.

Scrierea de mesaje la volan

Majoritate adolescenţilor, dar nu numai, în momentul de faţă comunică cu familia sau cu prietenii prin mesaje. Şi totuşi, pentru a scrie sau a citi un mesaj, e necesar implicit să-ţi iei ochii de la drum, în medie pentru 4,6 secunde. La o viteză de 88 km/h, aceste secunde sunt suficiente pentru a străbate un teren de fotbal. Lungime, pe care o parcurgem, practic, legaţi la ochi, din momentul ce atenţia de la drum ne este luată. Conform unui studiu, peste 50% din adolescenţi au recunoscut că au scris mesaje în timp ce se aflau la volan. Mai mult de 25% din şoferii tineri cu vârsta cuprinsă între 18-29 ani recunosc că scriu mesaje sau email-uri frecvent în timp ce conduc, iar mai mult de 50% au recunoscut că fac acest lucru cel puţin o dată pe lună. Orice persoană care scrie un mesaj, sau un email în timp ce se află la volan, indiferent de viteza cu care se deplasează automobilul, îşi pune viaţa în pericol, atât a lui cât şi a celorlalte persoane aflate în maşină sau în trafic în momentul respectiv.

Folosirea unui Navigator Auto

Navigatoarele auto ne ajută să găsim drumul când ne aflăm în locuri care ne sunt necunoscute. Însă pentru a-şi putea face treaba, navigatorul auto trebuie setat sau poate avea nevoie de ajustări pe parcursul drumului. Acest lucru ne îndepărtează atenţia de la drum. În cazul în care aveţi nevoie să utilizaţi navigatorul, este indicat să opriţi în afară carosabilului pentru a-l seta. De asemenea, dacă este posibil, încercaţi să-l programaţi chiar înainte de a porni la drum. În timpul folosirii navigatorului, asiguraţi-va că acesta are funcţia voce activată, astfel încât, va sunt comunicate direcţiile şi nu mai este nevoie de a va îndepărta atenţia de la drum, pentru a va uită pe harta.

Utilizarea casetofonului auto

A ascultă muzică la casetofonul auto sau discuţii la radio în timp ce suntem la volan este ceva normal, de nelipsit chiar. Dar, indiferent ce am ascultă, acest lucru tot reprezintă o distragere a atenţiei. Adesea, canalul de radio pe care îl ascultăm nu este bun, sau dorim să ascultăm muzică de pe stick sau card personal, schimbăm piesă sau ne jucăm cu volumul, toate aceste reprezintă distrageri ale atenţiei în timp ce conducem. Deasemenea, volumul dat tare poate acoperii avertizările sonore ale celorlalţi participanţi din trafic.

Utilizarea telefonului mobil la volan

Chiar dacă utilizarea telefonului mobil la volan este interzisă de lege în anumite ţări, inclusiv România, multe persoane sunt tentate să răspundă la telefon, să scrie mesaj sau să facă căutări pe internet în timp ce conduc. Chiar dacă nici un apel telefonic nu poate fi mai important decât viaţă ta sau a celor care se află în jurul tău în trafic. Dacă apelul primit este foarte important, puteţi oricând opri în afară carosabilului pentru a răspunde.

Analizând mai complex utilizarea telefonului la volan, Virginia Tech Transportation Institute din SUA a publicat în 2009 rezultatele unui studiu extrem de interesant. Mai exact a calculat de câte ori crește riscul de a provoca un accident diferite acțiuni în care implicăm telefonul mobil, pe care le facem la volan. S-a concluzionat că riscul de producere a unui accident crește astfel:

  • de 2,8 ori când încercăm să apelăm pe cineva de la volanul unei mașini mici.
  • de 1,3 ori atunci când vorbim la telefon la volanul unui automobil.
  • de 1,4 ori când încercăm să apucăm un obiect cum e telefonul mobil, la volanul unei mașini mici.
  • de 5,9 ori când încercăm să apelăm pe cineva de la volanul unui camion.
  • de 1,0 ori când vorbim la telefon la volanul unui camion.
  • de 6,7 ori când încercăm să apucăm un obiect cum e telefonul mobil, la volanul unui camion.
  • de 23,2 ori când scriem un mesaj la volanul unui camion.

Reţineţi că atunci când va aflaţi la volan şi sunteţi distras din anumite motive, nu doar viaţa dumneavoastră se află în pericol, ci sunteți responsabil și pentru celelalte persoane din mașină și ceilalți participanți la trafic pe care i-ați putea implica în evenimente nedorite!

Leave a Comment

Scroll to Top