fbpx
Care este rolul uleiului pentru motor

Care este rolul uleiului pentru motor ?

Care este rolul uleiului pentru motor ?

 

V-am prezentat deja în mai multe rânduri sfaturi despre întreținerea mașinii și, de multe ori deja, am amintit despre importanța schimbului de ulei făcut la timp, fără întârzieri. Dar ce e cu acest ulei de motor, ce face el în interiorul motorului și de ce e atât de importantă schimbarea lui la timp?

Când vine vorba despre întreținerea de rutină, schimbarea uleiului de motor este unul dintre serviciile mai puțin costisitoare. În ciuda costurilor relativ reduse, uleiul joacă un rol vital și îi sunt atribuite mai multe roluri esențiale în funcționarea pe termen lung a motorului în condiții optime. Schimbarea uleiului pentru motor la timp vă va ajuta să economisiți sume mari de bani pe viitor, pentru că vă va scuti de reparații capitale la motor.

 

Dar, care este rolul uleiului pentru motor?

Ca să înțelegem mai bine de ce e atât de importantă schimbarea uleiului la timp, să începem de la a explica ce anume face de fapt uleiul la interiorul motorului. Uleiul de motor oferă trei funcții cheie pentru motoarele cu ardere internă:

  1. Ajută la funcționarea în condiții optime a motorului, asigurând lubrifierea acestuia.
  2. În interiorul motorului, unde au loc mii de explozii controlate pe minut, temperatura crește extrem de mult, iar uleiul atrage și captează căldura departe de camera de ardere pentru a împiedica supra-încălzirea.
  3. Ajută la prevenirea acumulării de carbon în motor.
  4. Înglobează eventualele reziduri generate de funcționarea motorului.

 

Ce tip de ulei ar trebui să folosiți?

La fel cum există o sumedenie de tipuri de motoare, de și mai multe capacități, există și mai multe tipuri de ulei de motor, dar este destul de ușor să determinați ce fel de ulei trebuie să utilizați pentru mașină. Căutați manualul autovehiculului, pe care îl dețineți și care vine în echiparea fiecărui vehicul, acolo ar trebui să găsiți indicații privind vâscozitatea corespunzătoare a uleiului – cum ar fi codul 5W-30, de exemplu. Vâscozitatea ar mai putea fi înscripționată de asemenea și pe capacul rezervorului de ulei de pe motor, pentru a fi mai accesibilă, asta în cazul în care vehiculul este echipat cu capacul original.

Vâscozitatea este măsura prin care se determină rezistența unui fluid la curgere. Mulți s-ar referi la el ca și ”grosimea” lichidului; de exeplu, mierea are o vâscozitate mai mare decât apa.

 

Cât de des ar trebui schimbat uleiul de motor?

Schimbul uleiului de motor este adesea recomandat atunci când se atinge o anumită limită de kilometri sau de timp. Intervalul de kilometri este scris în manualul fiecărui automobil și poate să difere de la un vehicul la altul. Atenție însă, schimbul de ulei se efectuează mai repede decât kilometrii indicați, dacă rulați în principal în mediul urban, unde se efectuează mult mai multe opriri și porniri, ceea ce aduce un plus de uzură motorului și deteriorează calitățile uleiului.

Dar care este cel mai important – kilometrajul sau timpul ?

Experții declară că au încredere în kilometraj și nu în calendar. Condusul are un impact mult mai mare asupra uleiului. În cazul în care o mașina nu este folosită, este mai puțin necesară schimbarea uleiului. În trecut, intervalele de schimbare erau mult mai frecvente decât acum. Cu mai bine de 50 de ani în urmă, uleiul trebuia schimbat chiar și la fiecare 800 km efectuați.

Astăzi, datorită avansului tehnologic, și uleiurile și compoziția lor au evoluat substanțial, astfel încât uleiurile au ajuns să aibă o rezistență mult mai mare.

Unde și cum este condus vehiculul poate influența cât de des trebuie schimbat uleiul. Factorii includ căldura extremă, dacă se tractează de obicei remorcă, stilul de condus și existența prafului și a nisipului.

 

Ce se întâmplă dacă nu schimb uleiul?

Pe scurt, nu este recomandat.

Una dintre probleme ar fi acumularea de reziduri în părțile mai reci ale motorului, cum ar fi arborele cu came sau supape. Acest lucru poate duce la depuneri de carbon sau nămoluri, provenind din uleiul vechi. În urma acestui lucru, motorul ar putea necesita o curățare scumpă, sau chiar înlocuirea inelelor de piston uzate.

Pot fi consecințe și mai grave. Pistoanele ar putea eventual să se blocheze sau arbori cu came să se deterioreze. Costurile unor reparații în urma acestor ipostaze ar fi înzecit față de costul unui schimb de ulei.

 

Ce este uleiul Sintetic auto ?

Uleiul sintetic rezistă la oxidare (îngroșare) devenind cremos la temperaturi joase și volatil la temperaturi înalte. Cu toate că vă puteți aștepta să plătiți mai mult pe un ulei sintetic, acesta vă poate permite să conduceți pe un timp mai îndelungat. Unele modele recomandă schimbarea chiar și la un interval de 50 000 km sau o dată la 2 ani. Acest interval mai lung poate ajuta la compensarea costurilor mai mari prin schimbul mai rar efectuat.

 

Economia de combustibil și uleiul

Cu un interes sporit în economia de combustibil, mașinile au înregistrat câteva schimbări, cum ar fi creșterea calității anvelopelor și transmisia cu mai multe viteze. Progrese s-au înregistrat și în domeniul motoarelor, oferind putere tot mai mare în motoare mici, punând accent mai mare pe uleiul din interiorul lor.

Totuși, este greu să se poată măsura economia de combustibil din urma utilizării unui anumit tip de ulei, iar aspectele precum rezistența la vânt și presiunea din anvelope au un impact mult mai mare asupra eficienței.

 

Alegerea uleiului de motor potrivit pentru mașina ta

Dacă deții o mașină și dorești să o întreții corespunzător, la un moment dat va trebui să vă dați seama de ce fel de ulei are nevoie. Manulul proprietarului oferă toate informațiile necesare pentru a pune uleiul potrivit în funcție de vâscozitate: 10W-30, 5W-30, etc. Cele mai multe au și o diagramă de temperatură care arată care sunt cele mai bune condiții pentru vâscozități diferite.

Ce înseamnă toate acele numere și litere din numele uleiului?

Numerele și literele din numele uleiurilor de motor reprezintă vâscozitatea acestuia la rece și cald. Unitățile de măsură sunt date de către Societatea Inginerilor Auto în urma testelor la cald și rece.

Să luăm de exemplu: 10W-30

”10” – reprezintă vâscozitatea uleiului la rece;

”W” – desemnează un ulei care este certificat de SIA pentru utilizarea la temperaturi scăzute în timpul iernii (Winter);

”30” – reprezintă vâscozitatea uleiului la cald;

Leave a Comment

Scroll to Top