[vc_row][vc_column][vc_column_text][mp_row]
[mp_span col=”12″]
Cât de importante sunt anvelopele ?
Ştim că majoritatea persoanelor nu acordă suficientă atenţie anvelopelor, însă ignorarea acestora poate deveni o problemă majoră de siguranţă. De ce? Pentru că anvelopele reprezintă singurul contact al mașinii cu drumul.
Nu contează cât de bun este motorul de pe maşină dvs., ce construcţie are această, care este viteza de accelerare sau ce dotări suplimentare de ultimă generaţie aveţi. În final, totul se rezumă la anvelope; la siguranţa oferită de acestea şi la modul în care va modifică performanţă maşinii pe drum. Rețineți că și cea mai evoluată mașină, dotată cu cele mai inteligente sisteme de control a tracțiunii, frânării și stabilității în viraje, precum și o mașină de epocă își bazează stabilitatea și aderența pe aceleași banale cauciucuri și în final ele sunt cele care fac diferența.
Nu numai că ar trebui să acordăm o atenţie suplimentară anvelopelor, dar trebuie să şi învăţăm diferenţa dintre anvelopele bune şi anvelopele proaste, între anvelopele ieftine şi cele scumpe, dimensiunile acestora şi anotimpul pentru care sunt făcute. Mai ales acum, când piața abundă în oferte de toate felurile, de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe produse.
Anvelopele adaugă tracţiune, optimizează procesul de frânare, oferă precizie direcţiei şi suport de încărcătură pentru vehiculele mai încărcate sau cele destinate transportului de mărfuri sau persoane, în timp ce absorb şocul şi ne asigură o călătorie lină şi confortabilă. Având anvelopele potrivite pentru maşina ta, poți maximiza economia de combustibil, manevrabilitatea maşinii şi cel mai important, siguranţa acesteia.
Iată o lista scurtă de lucruri pe care trebuie să le aveţi în vedere la achiziţionarea anvelopelor, pentru a face alegerea corectă, adaptată nevoilor tale:
- Asiguraţi-va că alegeţi mărimea anvelopelor corespunzătoare autovehiculului pe care îl conduceţi. O dimensiune greşită a pneurilor poate însemna de la un uşor disconfort la o problemă gravă de siguranţă care poate duce la incidente nedorite în trafic. Dimensiunile anvelopelor sunt de regulă indicate în manualul maşinii şi cartea de identitate auto, verificați-le cu atenție înainte să achiziționați cauciucuri noi.
- Dacă conduceţi într-un anumit sezon, este bine să folosiţi anvelope special făcute pentru acesta. Anvelopele de vară se vor folosii în sezonul cald, iar cele de iarnă în sezonul rece. Există şi anvelope “all-season” pentru toate anotimpurile, însă au destul de multe dezavantaje. Pneurile pentru toate anotimpurile pot avea performanţă bună în sezonul cald, însă pe perioada iernii se recomandă evitarea acestora. Aceasta este o capcană în care mulţi şoferi cad, crezând că pot scapă cu un set de anvelope pe parcursul întregului an calendaristic.
Anvelopele “all-season” nu au aderenţa bună pe carosabil în timpul ierni şi pot fi principala sursă a producerii unui accident, mai ales dacă drumul pe care ne aflăm este îngheţat. Nimic nu este mai important decât siguranţă, aşa că asiguraţi-va că faceţi trecerea la anvelopele de iarnă la sfârşit de toamna. Pe de altă parte nu uitați nici de aspectul juridic – legislația românească a fost adaptată la fel ca în multe alte țări vest-europene, astfel încât acum, pe perioada sezonului rece, atunci când drumul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei, echiparea mașinii cu anvelope de iarnă este obligatorie, iar cei care sunt depistați în trafic fără ele sunt pasibili de amendă.
- Evitaţi să folosiţi doar 2 anvelope de iarnă în sezonul rece, sau doar 2 anvelope de vară în sezonul cald, atunci când de fapt aveţi nevoie de un set complet. Nu contează cât de mult încearcă să vă convingă cineva că este acelaşi lucru, nu le acordaţi atenţie. Acest lucru poate provoca nu doar disconfort, ci şi pierderea siguranţei în trafic. În cazul în care utilizaţi 2 tipuri diferite de pneuri, înseamnă că cele două părţi ale maşinii se vor comporta diferit atunci când schimbaţi direcţia, iar acest lucru este un potenţial risc.
După echiparea cu anvelopele corespunzătoare, trebuie să mai ţineţi cont de câteva lucruri:
- Presiunea din anvelope – Recomandăm să vă faceţi un obicei în a verifica în mod regulat presiunea anvelopelor. Pneurile cu o presiune scăzută vă afectează consumul de combustibil, în timp ce anvelopele cu o presiune mai mare decât cea normală vă pot reduce capacitatea de a manevra autoturismul şi vă pot pune în pericol în cazul unor explozii ale acestora.
- Verificarea unghiului de fugă – Dacă observaţi uzură neuniformă a cauciucului în jurul marginii unei anvelope, aceasta ar putea indica o aliniere incorectă a roţilor. Dacă este aşa, trebuie să mergeţi cu maşina pentru o realiniere, deoarece va contribui atât la siguranţa dumneavoastră, cât şi la economia de combustibil şi va creşte durata de utilizare a anvelopelor. Nu desconsiderați acest „mic detaliu”!
- Gradul de uzură al anvelopelor – În funcţie de calitatea anvelopelor, gradul de uzură în timp poate să fie diferit. În general, gradul de uzură reglementat de lege este de minimum 1,6 mm. Dacă rulaţi cu un grad de uzură mai mare, riscaţi să fiţi amendaţi. O regulă bună de respectat este să înlocuiţi anvelopele de vara la 3 mm, iar cele de iarnă la 4 mm adâncime rămasă a caii de rulare.
- Durata de viață a unei anvelope – Deoarece aceasta depinde de o serie de factori precum: numărul de km efectuaţi cu acestea, depozitarea acestora când nu sunt folosite, sarcina de încărcare a vehiculului pe care sunt echipate, deterioarea din cauza traficului, viteză, stilul de condus, deteriorarea provocată de autovehicul (ex: unghiul de fugă), plus mulţi alţi factori, nu se poate stabili cu precizie o durată de utilizare normală, ci diferă de la caz la caz.
Aveţi posibilitatea însă de a verifica anul fabricării, deoarece majoritatea producătorilor utilizează un sistem comun de codificare. Data fabricaţiei anvelopelor îl puteți găsi pe flancul anvelopei. Acesta este compus din 4 cifre: primele 2 reprezintă săptămâna fabricării iar ultimele 2 anul. De exemplu, dacă un pneu este marcat cu 1614, anvelopa a fost fabricată în săptămâna 16 a anului 2014.
Recomandarea noastră este ca toate anvelopele care au mai mult de 5 ani, indiferent de aspectul acestora, să fie înlocuite cu anvelope noi, deoarece în timp, cauciucul îşi va pierde din proprietăţi și deci vă supuneți unor riscuri.
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″ margin=”50,none”]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″]
[mp_heading]
Distribuie pe Social Media
[/mp_heading]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[mp_row_inner]
[mp_span_inner col=”12″ margin=”none,50″]
[mp_social_buttons align=”motopress-text-align-center” mp_style_classes=”motopress-buttons-32×32 motopress-buttons-square” margin=”none,50,none,none”]
[/mp_social_buttons]
[/mp_span_inner]
[/mp_row_inner]
[/mp_span]
[/mp_row][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]