fbpx
10-sfaturi-pentru-dezghețarea-și-dezaburirea-parbrizului

10 sfaturi pentru dezaburirea și dezghețarea parbrizului

10 sfaturi pentru dezaburirea și dezghețarea parbrizului

A venit sezonul rece și cu siguranță ați făcut deja câteva pregătiri la mașina dumneavoastră. De exemplu, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii prin lege, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, polei sau gheață, însă e recomandat să faceți și câțiva pași în plus. Ultima dată v-am dat câteva sfaturi pentru pregătirea mașinii, iar acum ne-am gândit că ar fi util să ne îndreptăm atenția în particular asupra vizibilității la volan pe vreme rece, atunci când există pericolul ca parbrizul să înghețe, iar astfel vizibilitatea să scadă. Ce e de făcut?

  1. Achiziționați-vă un lichid de parbriz rezistent la îngheț cu care să-l înlocuiți pe cel de vară. Verificați cu atenție temperatura de îngheț a acestuia înscrisă pe ambalaj. De asemenea, verificați constant nivelul din vasul dedicat acestuia și păstrați o rezervă de lichid, mai ales atunci când plecați la un drum mai lung. Un sfat suplimentar ar fi să alegeți produse profesionale, care pe lângă rolul de curățare au și capacitatea de a menține lamelele ștergătoarelor degivrate.
  2. Verificați starea de uzură a lamelelor de la ștergătoarele de parbriz. Asigurați-vă că nu sunt uzate excesiv, caz în care e bine să le schimbați. E recomandabil de asemenea să aveți un set de rezervă la dumneavoastră, pentru eventuale cazuri de urgență. Rețineți că, împreună cu un lichid de parbriz corect ales, lamelele sunt factorul decisiv care contribuie la curățarea eficientă a parbrizului în trafic.
  3. La pornire e bine să curățați parbrizul cât mai bine, însă cu mare atenție. Dacă utilizați o racletă, cel mai important e să nu forțați desprinderea ștergătoarelor atunci când sunt înghețate și lipite de parbriz, întrucât acestea se pot deteriora.
  4. Dacă automobilul dumneavoastră are funcție de degivrare a parbrizului folosiți-o, însă dacă nu, oricând puteți achiziționa soluții de tip lichid sau spray care se aplică la exterior. E bine să nu utilizați soluții care nu sunt special destinate acestui scop, cum ar fi alcoolul medicinal, întrucât acestea vă pot afecta instalația de spălare.
  5. Dacă a nins, înainte de plecare e bine să curățați zăpada de pe toată mașina, nu doar de pe suprafețele vitrate. În caz contrar, pe măsură ce se topește, zăpada poate coborâ pe geamuri când nu te aștepți sau chiar pe parbriz. În plus, pe zonele reci, zăpada care persistă poate favoriza aburirea.

Tot sezonul rece este și perioada cea mai propice pentru aburirea sau chiar înghețul la interior al parbrizului și a restului suprafețelor vitrate. Aerul rece de la exterior, combinat cu cel umed de la interior poate produce condens și deci depunerea aburilor pe geamuri, care îngheață când temperatura este puternic scăzută. Iată câteva sfaturi ca să mențineți un parbriz curat și uscat, care să vă asigure vizibilitatea optimă:

  1. Luați-vă o rezervă rezonabilă de timp – măcar 5-10 minute cu care să porniți mai repede la drum, astfel ca motorul să aibă timp să se încălzească și să poată furniza aer cald în sistemul de ventilație.
  2. Dacă mașina este dotată cu aer condiționat, nu ezitați să-l folosiți. Instalația de aer condiționat furnizează aer uscat, care contribuie la dezaburirea rapidă a suprafețelor vitrate.
  3. Verificați sistemul de ventilație, curățați-l de praf, frunze sau chiar noroi strâns la gurile de admisie. Puteți folosi soluții specializate de curățare, de obicei sub formă de spray.
  4. La venirea sezonului rece e bine să înlocuiți și filtrul de polen, dacă mașina este dotată cu un astfel de filtru.
  5. Păstrați suprafețele de la interior curate, eventual folosind soluții speciale care previn aburirea și înghețul.

 

 

Leave a Comment

Scroll to Top