Siguranța în Trafic – Autovehicule, camioane, Autobuze, Motociclete, biciclete și pietoni
Cu toții ne dorim să avem drumuri sigure pentru că prima și cea mai importantă condiție pe care toți ne-o punem atunci când pleacă la drum, este să ajungă în siguranță la destinație. A şti cum să împarţi drumul cu ceilalţi participanţi la trafic în condiţii de maximă siguranţă este o parte vitală a vieţii de zi cu zi. Cu siguranţă aţi folosit diferite mijloace de transport de-a lungul timpului pentru a ajunge la destinaţiile dorite. Fie că este vorba de camion, autobuz, motocicletă, bicicletă sau mersul pe jos, este extrem de important să știm cum să împărţim drumul în mod corespunzător, pentru ca toți să rămânem în siguranță și să nu avem parte de evenimente regretabile. Există anumite lucruri de care trebuie să ţinem cont, nu numai pentru a ne asigura siguranţa nouă, ci şi a celorlalţi din jur.
Cu toate că sunt sfaturi elementare de comportament în trafic, ușor de înțeles și pun în practică, de multe ori tindem să uităm de ele. Așa că, e bine ca măcar din când în când să ne amintim de ele pentru că este bine să nu uităm să le punem în aplicare.
Autoturisme
Conducerea unei maşini mici vă pune întotdeauna în dezavantaj, însă doar faţă de autovehiculele mai mari, cum ar fi camioanele comerciale, utilaje de construcții, autobuze etc. De asemenea, la vehiculele mici avem cel mai mare risc de accident datorat vitezei excesive, pentru că ele sunt vehiculele cele mai performante la acest capitol. Pentru a prevenii accidentele, trebuie să acordăm întotdeauna atenţie la drum şi la vehiculele din jur. Evitaţi scrierea şi citirea mesajelor text sau folosirea în orice alt mod a telefoanelor în timp ce sunteţi la volan, deoarece acestea oferă garantat distrageri inutile. Dacă este urgent să efectuaţi un apel telefonic, folosiţi un sistem handsfree sau atunci când este posibil, opriţi maşina în afară carosabilului. Nu uitați că telefonul mobil este unul din factorii care pot distrage cel mai mult atenția la volan și că 1-2 secunde de neatenție, mai ales la viteze mari, pot să facă diferența între un drum fără incidente sau unul cu urmări grave.
Faceţi-vă un obicei în a verifica în mod constant oglinzile şi unghiurile moarte, precum şi de a folosi semnalizarea ori de câte ori schimbaţi banda sau sensul de mers. Nu minimizați importanța acestor manevre.
Nu taiați calea altor vehicule deoarece acest lucru poate duce la un lanț de accidente!
Mâncatul la volan sau consumarea lichidelor de asemenea trebuie categoric evitate. Acestea reprezintă o distragere a atenţiei constantă pe toată perioada consumării alimentelor, acumulându-se un total de cel puţin câteva zeci de secunde în care atenţia dumneavoastră nu este la drum. De asemenea, dacă se întâmplă să luaţi medicamente prescrise de doctor, citiţi cu atenţie prospectul. Anumite medicamente pot încetinii timpul de reacție. Gândiți-vă că mâncatul unui sandwitch ia doar câteva minute. Merită să provocați un accident cu urmări nedorite pentru acele 5 minute economisite pentru că nu ați oprit să mâncați în siguranță?
Folosiţi centura de siguranţă pentru a rămâne protejaţi în cazul unui accident. Centura de siguranță rămâne unul din accesoriile cele mai eficiente pentru limitarea urmărilor asupra pasagerilor în cazul unui accident. Purtați-o pentru ca să nu vă pară rău ulteior.
Camioane și Mijloace de transport în comun
Şoferii de camioane şi autobuze au o mai mare responsabilitate. Siguranţa pasagerilor depinde în mod direct de şoferul autobuzelor sau altor vehicule de transport în comun în care se află și stilul său de condus. În plus, tot şoferul e cel care trebuie să conducă un vehicul mult mai mare decât un autoturism, deci mai greu de manevrat. O măsură importantă pe care un şofer comunitar sau de camion trebuie să o asigure, este o odihnă corespunzătoare înainte de a se pune la volan. Conducerea unui vehicul mare pentru o perioadă extinsă de timp poate fi grea şi solicitantă pentru organism, aşa că acesta are nevoie de cât mai multă odihnă posibilă înainte de drum. În special pentru camioane şi autobuze trebuie menţinută o verificare amănunţită asupra anumitor pieselor de uzură şi consumabilelor înainte de fiecare drum. Verificarea frânelor este obligatorie şi, chiar dacă acestea sunt în perfectă stare de funcţionare, este necesară o distanţă mai mare între camion şi autovehiculul din faţă, deoarece acestea au nevoie de mai mult timp pentru a opri.
Adoptaţi un stil de condus defensiv şi verificaţi în mod constant unghiurile moarte ale vehiculului. Nu faceți manevre bruște și întotdeauna asiguranți-vă temeinic înainte să le faceți.
Motociclete
Motocicletele au un uriaş dezavantaj deoarece sunt cele mai mici vehicule de pe şosea, cele mai puțin stabile și, pe cale de consecință, cele mai vulnerabile – toate acestea în condițiile în care majoritatea dintre ele pot atinge viteze mari sau foarte mari. Un alt dezavantaj în a merge cu motocicleta este lipsta unei centuri şi a unei protecţii precum caroseria unei maşini, alături de instabilitatea dată de cele două roţi. Cea mai importantă măsură de precauţie pe care şi-o poate lua un motociclist, este purtarea unei căşti şi a unui costum special de fiecare dată când acesta se urcă pe motor. O cască poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul unui accident. Urmăriţi în mod constant celelalte vehicule participante la trafic şi fiţi atenţi în special la stopurile frânelor. Urmăriţi semnalizările luminoase pentru a reuşi să anticipaţi orice schimbare de direcţie. Învăţaţi unghiurile moarte ale autovehiculelor şi încercați să nu staţi în zona lor. Dacă trebuie să o faceți totuși, atunci reduceți la minim durata petrecută în acele unghiuri. Nu depăşiţi limita de viteză de pe drumul pe care vă aflaţi, cu atât mai mult în caz de vreme rea. Conștientizați mereu handicapul motocicletei în fața celorlalte vehicule și conduceți în consecință.
Biciclete
Mersul pe bicicletă poate fi distractiv şi reprezintă de asemenea un bun exerciţiu, dar dacă nu vă luați toate măsurile de siguranță, mersul pe bicicletă poate fi şi periculos. Purtaţi tot timpul cască şi verificaţi frânele constant. Nu neglijaţi semnalele luminoase şi cele reflectorizante. Utilizaţi semnalele corespunzătoare de mâna atunci când doriţi să schimbaţi direcția de mers şi nu staţi în unghiurile moarte ale vehiculelor. Ca o regulă generală, mersul pe bicicletă se face pe partea dreapta a carosabilului, în sensul de mers al autovehiculelor. Mersul împotriva fluxului de trafic este neregulamentar şi se pedepseşte conform legii, însă cel mai important este că vă pune în pericol de a provoca accidente.
Pietonii
Pietonii nu au nici o protecţie pe drum, fiind cei mai vulnerabili participanți la trafic, atunci când se află pe partea carosabilă. Dacă vă aflaţi într-o intersecţie aglomerată sau într-o zonă de centru aglomerată, poate fi dificil pentru şoferi să vă vadă. Din acest motiv, este responsabilitatea fiecărui pieton să presupună că e posibil să nu fie văzut. Nu e bine să mergem aproape de vehiculele în mişcare şi trebuie întotdeauna să respectăm semnele de circulaţie şi semafoarele. În cazul intersecţiilor, este indicat să stăm complet în afara carosabilului pentru a da vehiculelor suficient spaţiu pentru manevre. Pentru un plus de siguranţă atunci când mergem pe drum pe timp de noapte, este bine să avem la noi o lanternă şi haine cât mai deschise la culoare, pentru a putea fi observaţi de şoferi de la o distanţă cât mai mare. Încercați totuși să evitați aceste situații.
Rețineți încă o dată că sunteți cei mai vulnerabili participanți la trafic, așa că orice ați întreprinde, asigurați-vă temeinic, de fiecare dată, că puteți traversa, circula pe carosabil etc. în condiții de maximă siguranță.