fbpx
_Sfaturi-pentru-soferi-de-tir-incepatori

Sfaturi pentru soferi de TIR incepatori

Sfaturi pentru șoferi de TIR începători

 

Şoferii de TIR sunt o parte esenţială a industriei de transport. Sute de mii de transporturi au loc anual doar pe teritoriul ţării noastre, indiferent că este vorba de transporturi de materii prime către magazine, autoturisme, marfă perisabilă, materiale de construcţii, medicamente, carburanți etc. A devenii şofer de camion îţi oferă o sursă constantă de venituri şi libertate pentru cei ce se bucură şi le place să fie pe drum mai tot timpul, în condițiile în care formarea profesională se face mai repede decât în multe alte domenii.

Dar locul de muncă vine și cu responsabilități. Faţă de compania în care au fost angajaţi ca şofer tir, faţă de pietoni şi față de ceilalţi participanţi la trafic, șoferii au responsabilitatea de a conduce într-o manieră responsabilă şi intră în sarcina lor să adopte o conduită preventivă, care reprezintă comportamentul şoferului în trafic și care duce la sporirea siguranţei circulaţiei, la prevenirea accidentelor şi, în final, la salvarea de vieţi.

Sfaturi pentru alegerea unei școli auto de șofer profesionist

  • Verifică cu companiile locale de transporturi înainte de a alege o şcoală pentru a te asigura că educaţia oferită de aceasta corespunde standardelor şi cerinţelor angajatorilor. Până la urmă ei sunt cei care vă vor oferi de lucru ulterior.
  • Înainte de a alege asiguraţi-va că şcoală de şoferi este acreditată şi are o licenţă de funcţionare, pentru ca ulterior urmării cursurilor, acestea să fie recunoscute.
  • De asemenea, e bine să întrebaţi dacă pe parcursul orelor de practică veţi fi singurul cursant sau veți face parte dintr-o grupă. Astfel vă asigurați că veţi avea toată atenţia instructorului.
  • Anumite şcoli auto care oferta permise pentru categoriile de şofer profesionist sunt contactate direct de angajatori şi oferă asistenţă în găsirea unui loc de muncă pe post de şofer tir, şofer comunitate, astfel aveţi oportunităţi directe chiar după ce luaţi carnetul.

Sfaturi pentru găsirea unui loc de muncă ca șofer profesionist

  • Prima dată stabiliţi care este segmentul de activitate în care doriţi să lucraţi: şofer tir (de regulă curse lungi, internaţionale), şofer comunitate (transport persoane intern sau internaţional).
  • Accesaţi website-urile unde sunt listate mai multe locuri de muncă, de la mai mulți angajatori cum ar fi Bestjobs, Tjobs sau Ejobs, şi alegeţi secţiunea de angajări şoferi.
  • Puteți de asemenea să verificaţi ziarele săptămânale ce oferă locuri de muncă cum ar fi Flash sau Piaţa-AZ. Aceste ziare sunt destul de folosite încă şi găsiţi multe anunţuri care nu sunt puse şi pe internet.
  • O altă variantă ar fi să contactaţi direct firmele de transport şi logistică de care sunteţi interesaţi, printr-o scrisoare de intenţie şi un CV cu poză. Aceste cv-uri sunt păstrate mereu, chiar dacă nu este loc de muncă disponibil în momentul de faţă în compania respectivă. Este un domeniul cu mișcări de personal și nu se știe niciodată când angajatorii vă vor căuta, dacă sunteți deja în baza lor de date.

 

Sfaturi pentru economisirea combustibilului

  • Viteza nu doar creşte riscul implicării vehicului într-un accident, ci de asemenea crește rezistența aerodinamică a camionului şi deci solicită motorul să lucreze la o capacitate mai mare, ceea ce va duce inevitabil la un consum mai mare de combustibil. Păstraţi o viteză constantă, folosiţi sistemul automat de menţinere a vitezei prezent pe tot mai multe camioane noi şi încercaţi să evitaţi accelerarea rapidă.
  • Aveţi grijă cum încărcaţi camionul. Cu cât marfa este distribuită mai bine, cu atât evitaţi consumul de energie în plus.
  • Ţinerea motorului la relanti reprezintă de asemenea o pierdere mare de combustibil. Încercaţi să evitaţi rutele aglomerate și ambuteiajele, astfel veţi câştiga timp suplimentar şi veţi avea un consum de consum combustibil redus.

Sfaturi pentru siguranța în trafic

  • Cel mai important sfat pe care îl putem oferi este să fiţi atenţi la şoferii agresivi din trafic şi să încercați să-i evitaţi.
  • Păstraţi o distanţă de siguranță generoasă faţă de autovehiculul din faţă, asta vă va permite să frânaţi şi să opriţi camionul în timp util pentru a evita coliziunile. Cu cât încărcătură este mai grea, cu atât şi distanţa necesară pentru oprirea vehiculului va fi mai mare.
  • Un sfat obligatoriu pentru toţi cei care sunt deja șoferi şi vor să devină şoferi de tir este să nu uitaţi să faceţi o preinspecție a camionului înainte de a pleca la drum. Verificaţi frânele, ştergătoarele de parbriz, claxonul, oglinzile, anvelopele, produsele reflectorizante, sistemele de iluminat și semnalizare, nivelul de ulei, nivelul de motorină şi dacă încărcătură este asigurată şi bine protejată.

Sfaturi pentru prevenirea accidentelor.

  • Drumurile din România sunt un factor de îngrijorare pentru şoferii de tir, dar nu numai, pentru că pot da multe bătăi de cap. Lăsând la o parte drumurile, în care încă găsim gropi, lipsa rețelei de autostrăzi, care obligă şoferii de camion să circule pe drumurile naţionale cu circulaţie din sens invers duc adesea la accidente. Singurul lucru care poate face diferenţa dintr-un accident şi evitarea unui accident este condusul responsabil, preventiv şi respectarea limitei de viteză de pe şoseaua respectivă.
  • Întotdeauna să aveţi centura pusă, atât din rațiuni legale, dar mai ales pentru siguranța dumneavoastră. Chiar dacă unii şoferi de tir consideră centura de siguranţă incomodă, aceasta vă poate salva viaţa în cazul unui accident. Nu veţi fi proiectat prin cabină în cazul unui impact şi veţi rămâne în faţa volanului, având posibilitatea să controlaţi pe cât posibil camionul după impact.
  • Alăturaţi-vă grupurilor locale de şoferi tir pentru a fi conectați la informaţile la zi și la noile modificări ale codului rutier. Puteți primi de asemenea sfaturi legate de rute și trasee mai eficiente.

Sfaturi diverse pentru șoferi de tir

  • Menţinerea unei condiţii fizice bune este parte din actvitatea fiecărui şofer de tir. Exerciţiile regulate şi un somn adecvat ajută pe acei şoferi de tir care sunt în timpul condusului să evite durerile de spate sau de picioare datorate timpului petrecut la volan, în aceeași poziție.
  • Evitaţi sub orice formă consumul de alcool sau alte substanţe interzise la volan pentru a nu provoca accidente.
  • O carieră de succes şi de durată ca şofer tir, depinde foarte mult de un condus curat, fără incidente, de nişte bune abilităţi de comunicare, care în timp creează o imagine profesională și vă ajută să aveți la activ cât mai multe transporturi livrate la timp, în siguranță.

3 thoughts on “Sfaturi pentru soferi de TIR incepatori”

  1. Pingback: Topul celor mai mari salarii de șoferi | Fomco Truck Service

  2. Pingback: Șoferi de tir începători: Sfaturi pentru gestionarea timpului

Leave a Comment

Scroll to Top